Specialişti

Care sunt complicațiile din disfagie?

• Disfagia poate avea complicații devastatoare, cum ar fi pneumonia de aspirație, care este cauzată de mâncarea sau saliva care coboară prin conducta de vânt și în plămâni. Pneumonia prin aspirație este o afecțiune foarte gravă și una dintre principalele cauze de deces la vârstnici.

• Disfagia poate predispune, de asemenea, pacienții la complicații precum sufocare și bronhospasm, precum și la malnutriție cronică și deshidratare, care pune viața în pericol, atrofiere musculară, anemie fizică și asfixie.

• Disfagia afectează profund calitatea vieții. Mulți pacienți cu disfagie folosesc un tub de hrănire – alimentare, deoarece nu mai sunt capabili să îşi asigure niciun fel de nutriție sau lichide. Pacienții cu tuburi de hrănire experimentează adesea disconfort personal și o reducere drastică a activității din cauza lipsei de confort și a durerii.

• Pierderea înghițirii poate duce, de asemenea, la depresia severă a pacienţilor, datorită întreruperii modului de viață normal.

Cum este diagnosticată disfagia?


• Medicii și patologii care diagnostichează și tratează tulburările de înghițire utilizează o varietate de teste care le permit să privească diferitele părți ale mecanismului de înghițire.

Cum se tratează cu succes disfagia?

• Până de curând, disfagia a fost tratată cu logopedie convențională și exerciții orale, terapie termică, educarea pacientului, manevre de înghițire și exerciții fiziologice. În multe cazuri, a fost recomandată o schimbare a dietei și a pregătirii alimentelor pentru a îmbunătăți siguranța înghițirii. Cu toate acestea, strategiile de management care vizează limitarea riscului de aspirație perpetuează și întăresc adesea deprecierile subiacente. Cu cât pacientul compensează mai mult, cu atât se mișcă mai puțin normal. Intervențiile de tratament care produc exerciții fizice și facilitare vor aborda „slăbiciunea” și au potențialul de a sparge cercul vicios și de a restabili înghițirea funcțională.

Un tratament remarcabil pentru disfagie este disponibil

VitalStim Therapy


• Terapia VitalStim este o formă specializată de stimulare electrică neuromusculară (NMES) concepută pentru a trata disfagia prin reeducarea musculară. Curentul mic, atent calibrat, este livrat de electrozi special proiectați, care sunt așezați pe gât. Curentul stimulează nervii motori din gât în timp ce pacientul practică exerciții de înghițire care determină contractarea mușchilor de înghițire. Stimularea poate fi aplicată și la nivel senzorial, promovând reorganizarea corticală. Cu terapia repetată, mușchii sunt reeducați și calitatea funcției de înghițire se îmbunătățește. NMES are o experiență lungă și dovedită în multe domenii de reabilitare și a fost folosit de ani de zile de către terapeuții fizici pentru a trata mușchii mai mari, cum ar fi cei din picioare, brațe și umeri.

Cum se califică un clinician pentru a efectua terapia VitalStim?

• O bună bază de cunoștințe despre disfagie, fiziologie a capului și gâtului și plasarea electrodului este esențială pentru obținerea rezultatelor de tratament de succes cu terapia VitalStim. Deoarece componenta educațională este un factor atât de important, terapeuții sunt educați în multiple aspecte ale terapiei VitalStim printr-un curs de instruire de două zile la fața locului, completat cu module de învățare online.

Ce este terapia VitalStim?

Nume de marcă aflat în proprietatea Chattanooga (DJO), producător de echipamente de reabilitare

Înseamnă utilizarea stimulării electrice neuromusculare (NMES) pentru a facilita exersarea deglutiției

Obiectivul este de a fortifica mușchii și de a îmbunătăți controlul motor

Introdusă în S.U.A. în 2003 și adoptată pe scară largă în rândul clinicienilor

Cercetările cu privire la utilizarea NMES în cazul disfagiei s-au intensificat considerabil

Progresele tehnologice recente permit acum modificări ale parametrilor